Framework Nedir ?

Framework terimine sıkça denk geliyorsanız yazılım ile ilgileniyor yada kurmaya çalıştığınız bir program için gereklilik olduğunu görüyor olmalısınız.

Framework, kelime anlamı ile İngilizce dilinde "çerçeve" anlamına gelir. Yazılım çalışmalarında bazı işlevlerin daha performanslı çalışması açısından yada çokça kullanılan fonksiyon ve işlemlerin her defasında tekrar tekrar yazılmasını önlemek için kullanılan hazır çatılardır diyebiliriz. Projenin hızlı ve düzenli ilerlemesi için kullanılan, üretilen bu sistemler; projemizin içerisindeki ana işlevler olmak üzere pek çok işlemi merkezi hale getirmek için tasarlanır.

Temel fonksiyon, kütüphane ve araçları bünyesinde barındıran framework dediğimiz yapılar genellikle esnek ve geliştirilebilir yapıda bulunur. Bu sayede üzerinde çalıştığımız proje için yalnızca temel araçları tekrardan yazarak vakit kaybını sıfıra indirmekle kalmayıp, çalışmamıza uygun ek modüller ve araçlar geliştirmemize de yardımcı olur.

Framework Kullanmak Zorunda Mıyım ?

Kesinlikle framework kullanma zorunluluğu diye bişey söz konusu değil. Hatta yapacağınız çalışma yalnızca küçük çaplı veri okuma, dosya kaydetme yada e-posta gönderme gibi tekil küçük işlemler içeriyorsa büyük bir yapı kullanmanın mantığı da çok yok.

Framework dediğimiz çatılar bize yalnızca belli bir iskelet sunar. Biz de bu yapının üzerinde projemizi inşa ederiz.

Framework Kullanmanın Avantajları

Framework terimini ele alıp izah etmeye çalıştık. Avantajlarını listelemek istersek;

  • Tekrarlayan ve gereksiz kodlardan kurtulmamızı sağlar
  • Proje içerisinde aktif geliştirme yapmamış olan kişiler için test etmesi ve hata ayıklamayı kolaylaştırır.
  • Kendini kanıtlamış frameworkler bir grup kişi tarafından devamlı geliştirilir ve güvenliği için defalarca test edilir
  • Anlaşılır ve temiz kod yazmanıza, projenize düzen sağlamanıza yardımcı olur
  • Yalnızca projenizin işlevleriyle ilgileneceğinizden dolayı büyük ölçüde vakit kazandırır