HTML Nedir ?
Hyper Text Markup Language, Türkçe anlamı ile "Hiper metin işaretleme dili" deyiminin kısaltmasıdır.
Peki Nedir Bu HTML
Tanımında belirtildiği gibi metin işaretleme dilidir. Web tarayıcıları tarafından ziyaretçiye sunulan sayfaların yapısını içeren tanımları içeren etiketler dizisi diyebiliriz. Bu etiketler ile hangi cümlenin başlık, hangi ögenin resim, hangi metnin sayfa başlığı, sayfanın açıklama metni gibi elementleri düzenler. Bu düzenlenen işaretlenmiş metinleri web tarayıcıları yorumlayarak buna karşımıza anlaşılır bir sayfa çıktısı verir.
En Temel Hali İle HTML Sayfa Yapısı
<html>
<head>
<!-- Sayfa Başlık Bilgileri ve Kullanıcı Tarafından Görüntülenmeyen Direktifler -->
</head>
<body>
<!-- Sayfa İçeriği -->
</body>
</html>
Evet, en basit haliyle HTML ile oluşturulan sayfanın en temel yapısını görüntülüyorsunuz.
<html> etiketi ile HTML sayfamızın yapısı başlamış olur ve </html> etiketine geldiğinde bu etiketin içeriği tamamlanmış olur. Ve HTML etiketlerinin çok azı hariç hepsinin bitiş etiketi de bulunur. Bu bitiş etiketi aynı ismin başına "/" işareti gelerek oluşur.
<head> etiketi ile genellikle kullanıcı tarafından görüntülenmeyen ancak gerek görüntülenmesinde etkisi olan stil ve script dosyalarının dahil edilmesi tanımları ile tarayıcılara yada dış servislere iletilen direktifleri barındırır.
<body> etiketi ise kullanıcı tarafından tarayıcıda görüntülenen metin ve görsel gibi içerikleri barındırır. Burada uygulanmış olan metin, belirlenen stile bağlı olarak kullanıcı tarafından direk görünür.
HTML Dosyası
Html dosyalarının uzantıları genellikle .html şeklindedir ve pek çok web sunucusunun varsayılan ayarında olduğu gibi ilk çalıştırılan dosya index.html dosyasıdır. Diğer html dosya uzantılarına kısaca göz atalım
HTML (.html)
Bahsettiğimiz gibi temel html dosyası uzantısıdır.
SHTML (.shtml)
Standart html dosyasında yapılamayan SSI komutları kullanılabilen dosya türüdür. Bu dosya içerisinde sunucu taraflı çalışan komutlar kullanılabilir. Bu komutlara henüz kafanızı karıştırmamak için değinmeyelim. Daha sonra örneklerle birlikte sunmaya çalışalım.
Dynamic HTML (.dhtml)
.dhtml ile biten bu html dosyalarında dinamik html elementleri için kullanılır. Animasyonlu sayfa elementleri kullanılabildiği gibi sunucu taraflı çalışan komutlar kullanılabilir. Bu tür html dosyalarında animasyon gibi işlevler javascript vs css tarafından yürütüldüğü için bu konu da çok dikkate almaya gerek yok, düz html dosyalarında da bu işlemleri gerçekleştirebiliyoruz.
Extensible HTML (.xhtml)
Tarayıcılar arasındaki uyumsuzluğu gidermek için düzenlenen xhtml, standart html ile çok farklı olmamasının yanında daha kuralcıdır. Html den diğer bir farkı ise XML gibi okunur ve büyük küçük harf duyarlıdır. Standart html üzerinde kodları bi nebze problemli yazsanız da tarayıcılar çoğu kez sorun çıkarmaz. Ancak xhtml bu konuda daha serttir.