Javascript Nedir ?
Öncelikle JavaScript öğrenmek istiyorsanız temel düzeyde de olsa Html bilginizin olması gerekiyor. Html hakkında hiç bilginiz yoksa öncelikle Html derslerine göz atmanızı, küçük çaplı da olsa birkaç çalışma yapmanızda fayda var. Aksi taktirde bu kısımda anlatılan pek çok şey size yabancı geleceğinden ürkütebilir, öğrenmenizi zorlayabilir.
Nedir Bu Javascript
JavaScript, kısa adıyla JS şeklinde pek çok yerde karşınıza muhakkak çıkacaktır. Web sayfalarımızda Html tarafında kullanıcıya sunduğumuz ögelerin interaktif işlevlere sahip olmasını sağlayan komutlar ya da dildir diyebiliriz. İnteraktif işlevlerden kasıt, sayfa üzerinde bulunuyorken belli bir yazının renginin yada boyutlarının değişmesi gibi dinamik işlemleri gerçekleştirebiliriz. Yalnızca metinler üzerinde değil, web sayfamızın genel düzeninde de pek çok işlevleri sağlar. Bununla birlikte video, ses, stream gibi multimedya içeriklerimizin oynatılması durdurulması görüntülenmesi gibi pek çok işlevi de Javascript ile yaparız.
Aynı zamanda sunucu tarafında yapılan pek çok kontrol mekanizmasını da Javascript ile kullanıcı tarafında sağlayıp daha hızlı etkileşim sunmuş oluruz. Böylece sunucu tarafındaki yükü hafifletmiş, kullanıcıya anlık cevap verebilme kabiliyetini çalışmamıza kazandırmış oluruz. Örneğin bir form inputu ile gelen e-posta adresi bilgisinin doğru olup olmadığını sunucu tarafından önce Javascript ile kontrol ederek, kullanıcıya doğru e-posta formatını sağlamasını zorunlu kılabiliriz.
Javascript İle E-Posta Adresi Doğrulama Örneği
<!DOCTYPE html>
<html lang="tr">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>JavaScript E-Posta Doğrulama</title>
</head>
<body>
<div class="formContainer">
<h4>E-Posta Adresinizi Giriniz</h4>
<form name="formEposta" action="#">
<input type="text" name="epostaadresi">
<br>
<input type="submit" name="submit" value="Submit" onclick="KontrolEposta(document.formEposta.epostaadresi)">
</form>
</div>
<script>
function KontrolEposta(inputText){
var mailformat = /^\w+([\.-]?\w+)*@\w+([\.-]?\w+)*(\.\w{2,3})+$/;
if(inputText.value.match(mailformat))
{
alert("E-Posta Adresiniz Geçerli");
}
else
{
alert("Lütfen Geçerli E-Posta Adresi Giriniz");
}
}
</script>
</body>
</html>
Gibi bir örnekle sunucu tarafında kontrol ve geri bildirime gerek kalmadan formun gönderilmesi öncesinde gerekli kontrolü sağlamış oluruz. Html5 ile gelen yeniliklerle birlikte bu gibi işlemlerin herhangi bir scripte ihtiyaç duyulmadan kontrolü sağlanıyor olsa da örnekleme olarak sıkça kullanılan kontrollerden birini örnek vermiş olduk.
CSS ile de bazı mouse hareketlerinin kontrolüne bağlı olarak bir yazının stili üzerinde değişiklikler yapabiliyor olsak bile bir butona tıkladığımızda yapabileceğimiz işlemlerin javascript ile sınırı yoktur desek abartmış olmayız.