PHP Yazım Kuralları


Her yazılım dilinin kuralları olduğu gibi PHP dilinin de kendine özgü bitakım düzeni ve kuralları vardır.

PHP dilinde bilmemiz gereken ilk kural, açılış ve kapanış etiketleridir. Açılış etiketi PHP kodlarının başladığını, kapanış etiketi ise kodlarımızın sona erdiğini belirtir. PHP açılış etiketi <?PHP şeklindedir. Kodlarımızın bittiğini belirtmek için ise ?> karakterlerini kullanırız

PHP İle İlk Cümlemizi Yazalım

Her yazılım dilinde "Merhaba Dünya" deyimi ile başlanır, adet yerini bulsun

<?PHP
    echo "Merhaba Dünya";
?>

Evet, ilk cümlemizi yazdık ve çalıştırdık. Ancak burada <?php yerine açılış etiketini kısaca <? şeklinde kullanabiliriz. Ancak bunun için php.ini dosyasında short_open_tag parametresinin "on" değerinde olması gerekmektedir.

Örneğimizdeki kodda "echo" komutu ile ekrana yazdırmak istediğimiz metni belirttik. echo komutu küçük-büyük harf hassasiyeti yoktur. Echo, ECHO yada eChO şeklinde kullanabilirsiniz.

Tırnak işaretleri ise burada zorunlu. Çift tırnak yerine tek tırnak kullanarak ta aynı sonucu elde edebilirsiniz. Tek tırnak ve çift tırnak arasındaki farka yazının devamında değinmeye çalışacağım.

<?PHP
    echo 'Merhaba Dünya';
?>

Son olarak komutumuzun sonunda ; noktalı virgülümüz ile komutun bittiğinin bilgisini verdim. Php dilinde her komutumuzun sonunda (bazı kontrol ve döngüler vs hariç.) ilgili komutun, işlemin yada fonksiyonun tanımlamasında ; kullanırız.

Değişken Tanımlama

Değişkenler her dilde olmazsa olmazlarımızdır. Php dilinde değişkenlerin başında $ (dolar) işareti bulunması zorunludur.

<?PHP
    $degisken = "PHP Dersleri";
    echo $degisken;
?>

Sol tarafta değişkenin ismini $değisken şeklinde belirttik. Eşittir (=) işaretinin burada atama operatörü görevini yürüterek sağ tarafındaki belirtilen ifadeyi, sol tarafında isim verdiğimiz değişkene atamak. Bu şekilde $değisken isimli degiskenimize "PHP Dersleri" değerini atadık. Ve örneğimizdeki kodun çıktısı

PHP Dersleri

şeklinde olacaktır.

PHP Büyük Küçük Harf Duyarlıdır

<?PHP
    $myAddress = "Türkiye / Bursa";
    echo "Konumum $myAddress\n";
    echo "Konumum $myaddress\n";
?>

Evet, Php büyük küçük harf duyarlıdır $myAddress değişkenine tanımladığımız değere erişebilmek için değişkenin ismini birebir aynı yazmamız gereklidir. Herhangi bir harfin boyutunu değiştirdiğimizde ilgili değişkene erişemeyiz. Bu halde yukarıdaki örnekte alacağımız çıktı şu şekilde olacaktır;

Konumum Türkiye / Bursa
Konumum

$myaddress isminde tanımladığımız bir değişken olmadığından dolayı herhangi bir veri gelmeyecektir.

Tek Tırnak ve Çift Tırnak Farkı

Metin değerleri için kullanacak olursak tek ve çift tırnağın herhangi bi farkı yoktur. Ancak yazdırmak istediğimiz metnin içerisine bir değişken dahil etmek istiyorsak, çift tırnak kullanmalıyız.

<?PHP
    $url = "phpdersleri.net";
    echo "PHP öğrenmek için $url sitesini ziyaret edebilirsiniz.";
?>

Çift tırnak içerisinde gördüğünüz gibi $url değişkenimizi dahil ettik. Bu çalışmanın çıktısı şu şekilde olacaktır;

PHP öğrenmek için phpdersleri.net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ancak burada çift tırnak yerine tek tırnak kullanmış olsaydık;

<?PHP
    $url = "phpdersleri.net";
    echo 'PHP öğrenmek için $url sitesini ziyaret edebilirsiniz.';
?>

Alacağımız çıktı;

PHP öğrenmek için $url sitesini ziyaret edebilirsiniz.

şeklinde olacaktır.

Birleştirme Operatörü

Tek tırnak kullanarak oluşturulan ifadenin içerisinde değişken kullanmak istiyorsak, birleştirme operatörü olarak nokta (.) kullanmak durumundayız, örnek verecek olursak

<?PHP
    $url = "phpdersleri.net";
    echo 'PHP öğrenmek için ' . $url . ' sitesini ziyaret edebilirsiniz.';
?>

Evet, gördüğünüz üzere PHP öğrenmek için ifadesinin hemen sonrasında tekrar tek tırnak kullanarak aslında değeri durdurarak, sonrasında kullandığımız nokta ile $url değişkenini birleştirip ardından $url değişkeninin sonrasında yeniden birleştirme operatörümüz noktayı kullanıp sitesini ziyaret edebilirsiniz. ifadesini eklemiş bulunduk.

Burada birleştirme operatörü olan nokta ile ifadeler arasında boşluk kullandım ancak boşluk olması şart değil. Kodlara daha sonra göz atmak istediğim zaman daha kolay seçebilmek adına bunu yapıyorum. Boşluk bırakmadan birleştirerek kullanmanız durumunda yanlış yapmış olmayacaksınız.

Ayrıca birleştirme operatörü için tek tırnak örneği verdikse de çift tırnak ile de kullanılabilir.

<?PHP
    $url = "phpdersleri.net";
    echo "PHP öğrenmek için ".$url." sitesini ziyaret edebilirsiniz.";
?>

Şeklinde bir kullanım ile de aşağıdaki gibi aynı sonucu elde edebilirsiniz.

PHP öğrenmek için phpdersleri.net sitesini ziyaret edebilirsiniz.