Xampp Windows Üzerinde Kurulumu


Windows Üzerinde Php, Mysql, Filezilla, Mercury ve Tomcat'i İçeren Xampp Kurulumunu Yapıyoruz.

Bu yazımızda Php'yi bilgisayarımıza hızlı şekilde kurabilmek adına Xampp programının kurulumunu açıklayalım.

Xampp Programında Neler Var ?

Php ile birlikte bilgisayarımıza xampp programının içerisinde yayın yapabileceğimiz eklentileri de mevcut. Bunların ne olduğuna bakalım;

1 - PHP

Xampp programı üzerinde, Xampp sürümüne denk gelen PHP sürümü de mevcuttur. PHP'nin dilediğimiz dizine ve Windows işletim sistemine gerekli ayarlarını kendisi yapıyor. Kurulumu tamamladığınız gibi php yi hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

2 - Apache

PHP yalnız başına çok bişey ifade etmiyor. HTTP protokolü ile web tarayıcısı üzerinde çalışmamızı yayınlayabilmek için sunucu işlemini gerçekleştirecek ara yazılıma ihtiyacımız var. Apache programı PHP gibi geliştirmeye açık ve ücretsiz en popüler sunucu yazılımlarından biridir.

3 - MySql

PHP dili tek başına pek çok işlemi yapabiliyor olsa da dinamik işlemler için en sağlıklı çözüm veritabanıdır. PHP ile Linux üzerinde harika çalışan en uyumlu ve stabil veritabanı da kuşkusuz MySql.Projelerimizde olmazsa olmaz veritabanı için Xampp içerisinde MySql'i de bizlere sağlıyor.

4 - FileZilla

PHP, veritabanı ve e-posta gibi işlemler kadar kullanılıyor olmasa da kimi zaman ihtiyaca binaen FTP Sunucusu ihtiyacımız olabilir diye Xampp, içeriğinde FileZilla ftp server yazılımını da dahil etmiş durumda. Bu arada Xampp ile bilgisayarımızı bir web sunucusuna çevirmek mümkün. Web server olarak aktif şekilde kullanmayı düşünüyorsak uzaktan projemizin erişmemiz için FTP bizim için kesinlikle gerekli.

Yalnızca PHP projelerimiz için değil, dilerseniz bu FTP servisi ile dosyalarınızı, dökümanlarınızı uzaktan erişilebilir hale getirebilirsiniz diye belirtmiş olalım.

5 - Mercury

Mercury ile projelerimizde yerel e-posta alım gönderim işlemlerimizi çalıştırıp görebilmemiz için dahil edilmiş e-posta sunucusu bileşenidir.

6 - Tomcat

Tomcat yazılımı php konusunda henüz ihtiyacımız olacak bişey değil ancak xampp Java tabanlı hazırladığınız uygulamalarınızı yayınlamak için Apache'ye ait bir eklentidir diyebiliriz.


Xampp Kurulumuna Başlayalım

Yüzeysel olarak Xampp içeriğinden bahsettikten sonra kurulum işlemlerimize geçelim.

Öncelikle Xampp yazılımını indirmek için https://www.apachefriends.org/download.html sayfasına gidelim. Ben şu an bu sayfada Xampp'ın son sürümünde PHP 8.0.25, PHP 8.1.12 ve PHP 8.2.0 versiyonları için 3 seçenek görüntülüyorum. Dilerseniz daha eski versiyonlar için https://sourceforge.net/projects/xampp/files/ sayfası üzerinden XAMPP Windows linkinden tüm eski php versiyonlarına ulaşabilirsiniz.